Waarom?: 1. beschermt gevel, en isolatie gebouw . 2.verbetering luchtkwaliteit . 3.Goed voor biodiversiteit.
Een groene omgeving draagt bij aan minder stress waarin mens en dier prettiger kunnen leven.
2
Bescherming en isolatie
De begroeiing van een muur draagt bij aan de bescherming van een gevel, en aan de isolatie van een gebouw. De warmte blijft langer binnen, wat leidt tot een lagere energierekening. Bij warme temperaturen voorziet de verticale tuin het pand juist van een soort warmte-buffer, waardoor het binnenshuis langer koel blijft. Temperatuurverschil op de gevel zelf wordt tot 50% verminderd!
De isolerende eigenschap van de verticale tuin geldt ook voor de demping van geluid: eventueel straatlawaai wordt letterlijk gedempt.
3
Goed voor luchtkwaliteit
Een verticale tuin kan de luchtkwaliteit enorm verbeteren. Zogenaamde ‘actieve’ verticale tuinen zijn specifiek ontworpen voor biofiltratie het verbeteren van de luchtkwaliteit. Er zijn zelfs tuinen ontworpen die ook overtollig water kunnen zuiveren of regenwater opvangen.
4
Goed voor biodiversiteit
Vooral in steden is er weinig ruimte voor de natuur. Met iedere verticale tuin voorzien van inheemse planten ontstaat er een nieuwe plek en voedsel voor vogels, vlinders en andere diertjes.
(bron: duurzaamthuis.nl) afbeelding: royalty free: pixabay, faverzani ter indicatie.
Waarom dit een toevoeging is op meerdere vlakken spreekt uit bovenstaand. Bij de uitvoering is hulp nodig van de gemeente.